Den traditionella boken kan komma att dö ut i sinom tid men när det händer är fortfarande oklart. Något som är säkert är i alla fall att färre böcker lånas från biblioteken. Istället laddar man ner eller köper böcker på nätet.

2488795-bocker-i-en-bokhylla

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att fler väljer att läsa böcker på surfplattor och läsplattor. Enligt den här teorin håller alltså den gamla hederliga boken på att dö ut. Men huruvida den traditionella boken håller på att bli utkonkurrerad eller inte, råder det delade åsikter om. Något som i alla fall kan konstateras är att det lånas allt färre böcker och att biblioteken så småningom skulle kunna försvinna.

Yngre lånar fortfarande böcker

På Allehanda kan man läsa om att antalet böcker som lånas ut blir färre och färre, i alla fall i Västernorrland. I Timrå och Sollefteå har utlåningen minskat med 36 respektive 24 procent sedan 2009. I artikeln konstaterar man dock att den här trenden inte bara gäller för Västernorrland utan ser likadan ut i resten av världen också. Istället för att låna böcker laddar man ner det man vill läsa över nätet. Eller så handlar man böckerna till ett billigt pris, också det över nätet. I snitt lånar en person sju böcker per år, vilket är en nedgång på drygt nio procent sedan tre år tillbaka. När det gäller barn mellan 0 och 14 år är dock nedgången bara fyra procent och i snitt 21 böcker per person och år. Vilket kan bero på att många lånar böcker med förskolorna och skolorna. Många tror att förutom att man laddar hem och köper böcker, hittar man information direkt på nätet. Den här informationen behövde man förut slå upp i böcker för att hitta.

En del tror att den här utvecklingen innebär att biblioteken så småningom kommer att försvinna. Men andra tror att biblioteken bara fått en annan roll. Folk går fortfarande dit för att sitta i en tyst miljö, använda bibliotekens övriga resurser och läsa tidningen.