Har du blivit med bokhandel? Grattis! Trots att vi idag lever i en digital tillvaro så finns det aldrig något som kommer att slå riktiga böcker i papper. Det är något med doften och känslan av att bläddra i en helt ny bok. När du ska inreda din bokhandel har du alla chanser att skapa något riktigt unikt som samtidigt är praktiskt och mysigt.

Vilken stil vill du ha? Mysigt och charmigt med äldre stil, eller modernt och krispigt? Allt är gångbart, men några saker bör du tänka på för att få till en riktigt bra butik. A och O i en bokhandel är förstås snygga hyllor organiserade i ett smart system så att det är enkelt att hitta det man söker. Du behöver också en kassadisk och inredning för att göra din butik personlig.

Plats för läsning

Något som är uppskattat i många bokhandlar är att det finns möjlighet att sätta sig bekvämt och bläddra i böckerna. Kanske du tänker att det kommer att minska försäljningen, men faktum är att det snarare lockar till köp. Att erbjuda kaffe och tilltugg i en liten cafédel är också populärt. Tänk även på belysningen. Även om dunkel belysning kan vara mysigt så gör det att det är svårt att se böckerna. Se därför till att ha bra belysning, gärna med extra läslampor vid dina läsfåtöljer.

Bestäm hur du vill sortera böckerna

Det finns få saker som är så irriterande som när det inte finns något system i en bokhandel. Se därför till att organisera böcker och hyllor väl. Det är bra om du redan från början väljer hur du vill sortera böckerna. Du kan till exempel ställa dem efter kategori eller i bokstavsordning. Allra bäst är om du delar in i kategori och sedan i bokstavsordning inom det området. Kategorier kan till exempel vara romaner, självbiografier, fakta, gör det själv, resor och historia. Allt beror förstås på vilken inriktning du har i din bokhandel.