Innan man reser någonstans kan det vara härligt att få inspiration från reseskildringar, guider och böcker som utspelas i det område man ämnar besöka. I dag skriver vi om Sydamerika och om Evert Taube bland annat, eftersom dessa två på många sätt sammanhör, i alla fall från ett svenskt visperspektiv. Vi skriver även om den personliga reseskildringen om hemlandet, som Teju Cole nyligen skrivit.

e-bok940e-bok940I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur flera år i Sydamerika och ett antal år till sjöss gav Evert Taube stoff till hundratals visor, dikter och berättelser om roliga karaktärer. Det dock inte många vet är att Evert Taube inte bara var en munter trubadur, utan även en författare till prosa och novellsamlingar. OM man funderar på att åka till just Argentina, Peru eller göra en längre resa på denna kontinent kan det vara roligt att läsa mer om dessa platser via visor och korta berättelser, kanske via de Taube nedtecknat. Sedan är det bra att boka resan också, resor till sydamerika på tailormadeperu.se kan smidigt och enkelt bokas online.

Nyligen kunde vi också få ta del av den nya femtiolappen, som porträtterar ingen annan än just Evert Taube, författare och yvig trubadur i evighet. Andra som kommer med på sedlarna kan vi läsa om i Göteborgs-Posten, bland annat är det:

1000-lappen: Dag Hammarskjöld

500-lappen: Birgit Nilsson

200-lappen: Ingmar Bergman

100-lappen: Greta Garbo

20-lappen: Astrid Lindgren

Teman på sedlarna är människor som gjort större kulturella insatser men även natur och miljö. De som finns med på sedlarna ska ha varit verksamma under 1900-talet. Farväl säger vi alltså till Selma Lagerlöf, Carl-Johan Bernadotte, Jenny Lind, Gustav Vasa och Carl von Linné.

Andra reseskildringar

Andra reseskildringar som kan vara värda att läsa innan man besöker platsen som de porträtterar är bland annat Teju Coles skildring av sin hemstad New York, i boken ”Öppen stad”. Boken är personlig och beskriver så väl staden som huvudpersonen, författaren själv, på ett fördjupande sätt. Mer om detta kan man med fördel ta del av i en artikel som nyligen publicerades i Norran.