Ljudböcker finns för alla åldrar och är enligt en ny studie som ett mänskligt sällskap för många. Hur gör du för att lyssna gratis i en månad eller åtminstone två veckor?

ljudbok läsaDet är många som älskar att dra på sig hörlurarna och lyssna på ljudbok, och dessa kan glädjas åt att det går att lyssna gratis i vissa perioder, till exempel med en rabattkod för Nextory. Men vad är det bästa med att lyssna på ljudbok egentligen?

Därför älskar vi ljudboken

En av de absolut främsta anledningarna till att människor lyssnar på ljudbok är enligt en studie att de känner att de får mänskligt sällskap av den som läser in boken. Det var viktigare än att kunna multitaska eller helt enkelt slippa ta fram en pappersbok och läsa, vilket förvånade forskarna. Dessutom är valbarheten viktig för lyssnarna, de vill kunna byta bok när det passar och att det finns många att välja mellan. Kanske kommer det att påverka författare till att lägga ner mer vikt vid introduktionen av boken, för att göra den mer spännande direkt och verkligen fånga lyssnarens uppmärksamhet.

Mycket har hänt sedan ljudboken blev årets julklapp, 2007 – för hela tolv år sedan. Och nu utbildas till och med blivande författare i att skriva för lyssnandet, snarare än för läsandet. Det kan även bero på att med ljudbokslyssnadet så registreras varje lyssning i apparna, vilket ger företagen underlag för vad folk verkligen tycker om och dras till. I en artikel i Dagens Nyheter går det till exempel att läsa om hur spänning är den absolut populäraste genren hos ljusbokslyssnarna, och att det är kvinnor som lyssnar mest:

Det går nu att ta reda på vilka det är som läser böcker, när de läser, hur, var och vad de läser. Det går till och med att zooma in på siffrorna på mikronivå, för att se var och när läsarna ger upp läsandet av en bok – Dagens Nyheter