Snart är julen här och det innebär att man måste ge sig ut för att handla julklappar. Det kan vara svårt att veta vad man ska ge sina nära och kära. Men något som är riktigt klassiskt och som många anser vara årets julklapp alla år, är boken.

999370-book-gift

Att allt fler köper böcker i julklapp syns tydligt i beräkningar som Allehanda publicerat. Julperioden står för så mycket som 20 procent av de flesta bokhandlars årsomsättning. Svenskarna köper mer böcker än någonsin men i allt högre grad handlar vi dem på nätet. Runt julen är just böcker den varukategori som är populärast att köpa via nätet.

Böcker i julklapp – tråkigt för unga

Med tanke på hur många som verkar köpa böcker i julklapp borde boken vara en av de mest uppskattade julklapparna. En undersökning som Tradera gjort och som Svenska Dagbladet skriver om visar dock motsatsen. Böcker ligger nämligen på femte plats över vilka julklappar svenskarna inte vill ha. I andra undersökningar är det tydligt att böcker är en väldigt vanlig julklapp men folk tycker alltså att de är tråkiga att få. På HUI tror man att anledningen till att så många inte vill ha böcker i julklapp, är för att de får fel böcker och böcker de inte är intresserade av att läsa. Undersökningen visar att det framför allt är yngre personer som kan bli besvikna om de hittar en bok under julgranen. Känner man inte personen man ska ge klappen till, till exempel om man ska ge present till sina anställda, kan man behöva köra på ett säkrare kort. Man kan hitta fina presenter på visauppskattning.se.

Höstens bästa böcker

Känner man dock att boken är den rätta julklappen att ge bort har det kommit ut några riktigt trevliga böcker i höst.  Höstens bokutgivning har ett gäng olika titlar med migrationstema, kan man läsa i Dagens Nyheter. Till exempel finns Malmöfotografen Anders Hanssons bok ”På flykt” som handlar om verkligheten för de människor som flyr världen över. Ett annat exempel är Murat Isiks ”Jorden vi miste”, som är baserad på självbiografiska berättelser. Journalisten Fabrizio Gatti har även han skrivit om migration i sin bok ”Bilal. På slavrutten till Europa”.