Om man inte har gått över till att läsa alla sina böcker elektroniskt, och vem har det, så kommer man förr eller senare att drabbas av problemet med vad man ska göra av alla sina böcker. Det finns många olika typer av bokhyllor, som passar i olika typer av bostäder.

Den mest kända bokhyllan i Sverige, jag troligen i hela världen, är IKEA:s Billy. Den finns i tre färger, och kan byggas ut med överhyllor, extra hyllplan, dörrar och moduler av olika längd och bredd så att den passar i nästan alla rum. Om man döljer neder- och överkanten bakom lister kan man få hyllorna att se platsbyggda ut.

Men Billy har också vissa nackdelar. En av dem är att hyllan bara finns i ett djup: 28 cm. Det räcker för det mesta om man bara ska förvara böcker i den, men vill man ha annat också i sin hylla kan det ställa till problem. Det händer också att IKEA slutar tillverka vissa delar i serien. För några år sedan slutade alla mellanbruna möbler i Billy-serien att tillverkas. Detta är bra att känna till om man köper en Billy-hylla för att kunna bygga ut den i framtiden.

Välfylld bokhylla

Svenska klassiker

Dessutom är IKEA inte direkt kända för sin fantastiska kvalitet. Det finns det däremot ett annat svenskt företag som är: Lundqvist. Detta företag har tillverkat bokhyllor och andra förvaringsmöbler i 70 år, och levererar fantastisk kvalitet. Dessvärre kostar hyllorna därefter, men det går att hitta dem på Blocket ibland. Titta också på loppmarknader, och i second hand-butiker som drivs av ideella organisationer. Där kan de dyka upp.

Har du ont om golvyta är en väggfast bokhylla att rekommendera. Eftersom det krävs att man borrar i väggarna är det dock inte att rekommendera för den som bor i andra hand. Den svenska klassikern Stringhyllan har börjat tillverkas igen, och precis som med många av IKEA:s system går det att välja till olika typer av hyllor, skåp, skrivbordsskivor med mera.

Ett Stringsystem kräver dock att man borrar ganska många hål i väggarna, åtminstone om det ska rymmas ett stort antal böcker. Vill man göra minimal åverkan, men ändå få en väggfast förvaring, rekommenderas en annan svensk klassiker: Elfa-hyllan. Till de nyare varianterna behöver man bara borra hål för att kunna skruva fast en vågrät skena, som hängskenorna fästs i. Sedan kan man välja konsoler och hyllplan för att få precis det djup man vill ha. Det går även att komplettera hyllan med klädförvaring, om man skulle vara riktigt trångbodd.

Frigör plats på andra sätt

Har du inte plats för en bokhylla? Det behöver inte innebära att du måste förvara böckerna i kassar på golvet, eller göra dig av med dem. Det kan finnas sätt att frigöra plats på annat sätt. Har du mer än en byrå med kläder i? Byt ut den mot en riktigt hög byrå, exempelvis en sexlådors Malm från IKEA. Eller ta bort benen på den ena byrån, och ställ den på den andra.

Om du förvarar din cykel i lägenheten kan du kanske hänga upp den på väggen. Det finns många typer av hängare för cyklar, både att köpa och att bygga själv. Besök din närmaste cykelaffär, eller ta en titt på utbudet på Etsy.